Surinaamse Bami

Surinaamse Bami

Ingredienten:
– hoeveelheid (dunne) spaghetti of mie naar aantal personen
– halve ui in dunne reepjes gesneden
– 2 teentjes knoflook
– halve kleine tomaat
– scheutje tomatenketchup
– stukje fijngesneden madame Jeanette peper naar smaak
– theelepel suiker
– maggiblokjes of kippenbouillonblokjes naar smaak
– zwarte peper en zout naar smaak
– mespunt aji-no-moto
– scheutje zoute ketjap (ketjap yellow lable)
– scheutje zoete ketjap (ketjap A)
– fijngesneden selderij
– paar eetlepels olie
– een stukje verse laos
* optioneel een 1/2 theelepel kentjur poeder
* optioneel een stukje trassi
 
Bereiding
– Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing. Kook ze beetgaar en laat ze uitlekken in een vergiet, nadat je ze hebt afgespoeld met koud water.
– Verhit in een ruime pan de olie tot deze echt goed heet is.
– Bak de ui eerst tot ze gaat geuren met de laos en Surinaamse peper (en eventueel trassi) en doe er dan pas de knoflook bij (deze kan anders te snel verbranden).
– Voeg de gesneden tomaat toe met de ketchup, de maggi-of kippenbouillonblokjes, de zwarte peper, de aji-no-moto  en de suiker.
– Voeg de ketjap naar smaak toe. (niet teveel, de bami moet niet donker worden)
– Laat dit even smoren zodat de smaak van de laos goed intrekt.
– Als alles goed gebakken is schep je er de uitgelekte spaghetti doorheen.
– Op het laatst de gesneden selderij (paar takjes) er doorheen roeren en de bami roeren tot ze drooggebakken is.